Motto

Codewijs

Schoolleiders, docenten, wetenschappers en deskundigen komen samen en delen ideeën, ontwikkelingen en onderzoeksresultaten met elkaar.

Een initiatief dat het codeer- en programmeeronderwijs in het Nederlands voortgezet onderwijs verdiept en verbreedt.

Visie

Codewijs bereidt leerlingen voor op een carrière in de digitale toekomst door scholen bij elkaar te brengen en krachten te bundelen.

Missie

Codewijs verbreedt het codeer- en programmeeronderwijs en maakt het een vast onderdeel in het curriculum van het voortgezet onderwijs.

Het leernetwerk

Codewijs heeft een leernetwerk waar experts uit het bedrijfsleven, voortgezet en wetenschappelijk onderwijs samenkomen om kennis, ideeën en onderzoeksresultaten uit te wisselen. Codewijs organiseert netwerkbijeenkomsten en conferenties en werkt aan het ontwikkelen van een valide en betrouwbare leerlijn die middelbare scholen in hun curriculum kunnen implementeren.

Modelleren en Programmeren enig erkend examenvak

Het schooleigen vak 'Modelleren en Programmeren' van Lyceum Kralingen is door het Ministerie van OCW voorwaardelijk erkend als examenvak! Het Lyceum Kralingen is de eerste en enige school die dit examenvak vanaf schooljaar 2021/2022 aanbiedt. De havo- en vwo-leerlingen kunnen examen doen in een vak dat naadloos aansluit op het Codasium.

Foto's door © Gaby Jongenelen
,
Agenda

Codeeronderwijs:

hoe pak je dat aan?

Miniconferentie op 12 april 2022

Tijd: 16:00 uur
Locatie: Mauritskade 58, Amsterdam

Zie hier de flyer en meld je aan!

Initiatiefnemer

Codewijs is een initiatief van Stichting Cosmicus samen met haar partnerscholen Metis Montessori Lyceum in Amsterdam en Lyceum Kralingen in Rotterdam. Beide middelbare scholen zijn pioniers wanneer het gaat om codeeronderwijs. Lyceum Kralingen is zelfs de eerste school die het vak 'Modelleren en Programmeren' als examenvak mag aanbieden!

Conferentie Coderen

Big data en gecodeerde informatie horen bij ons dagelijks leven en dus is een gedegen toerusting van vaardigheden noodzakelijk bij alle leerlingen, studenten en docenten. In het voorjaar van 2022 vindt de eerste conferentie van Codewijs plaats in Amsterdam. Op deze dag verzorgt dr. Felienne Hermans een interessante keynote en staan er workshops door docenten en leerlingen op het programma. Tijdens de conferentie komen verschillende vragen aan bod, zoals:

  • Welke bekwaamheden hebben leerlingen nodig in onze steeds verder digitaliserende wereld?
  • Welke digitale bagage is voor hen onmisbaar om zinvolle bijdragen te kunnen leveren aan het oplossen van problemen?
  • Waarom moet coderen in het curriculum opgenomen worden?

Onderzoek

Codewijs stimuleert onderzoek en onderwijs over coderen en programmeren.

Dr. Felienne Hermans doet sinds 2016 onderzoek naar programmeren. Leerlingen en scholen kunnen helpen in hun zoektocht naar programmeeronderwijs, vindt zij het leukste aan haar rol als onderzoeker. Daarnaast is Felienne docent. Zij vindt het zeer nuttig om haar onderzoek in de praktijk te brengen, want in de praktijk gaat het soms nét even anders.

Felienne heeft daarnaast een eigen programmeertaal ontwikkeld, genaamd Hedy. Deze taal is bedoeld voor alle kinderen die in kleine stapjes willen leren programmeren. Hedy is gratis en inmiddels al in 12 talen beschikbaar! In 2021 heeft zij hiervoor de Nederlandse prijs voor ICT-onderzoek gewonnen.

Dr. Felienne Hermans
Dr. Felienne Hermans

Lesmateriaal en werkwijze

Coder-Class

CoderClass is opgericht door het Metis Montessori Lyceum voor leerlingen die aanleg hebben voor en beter willen worden in informatica. Leerlingen worden in hun eigen tempo voorbereid en klaargestoomd met kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een loopbaan in de digitale wereld.

coderclass.nl
Introductie (5:07)
Codasium

Het Codasium is opgericht door Lyceum Kralingen om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op een wereld waar digitale technologie bepalend is. Alle brugklasleerlingen krijgen een uur codeeronderwijs in de week. Aan het eind van leerjaar 1 kunnen zij voor het ‘Codasium’ profiel kiezen. Het lesprogramma omvat onder meer coderen in Python (met Python in de Klas) en specifieke problemen oplossen met algoritmes.

codasium.nl
Leden & Partners

Leden

Codewijs heeft leden en aspirant-leden. Scholen die coderen willen implementeren in hun onderwijsaanbod.

Als school of expert op het gebied codeeronderwijs, kunt u zich aanmelden voor lidmaatschap door een e-mail te sturen naar info@codewijs.nl

U wordt dan op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, neemt deel aan de bijeenkomsten van het leernetwerk en hebt toegang tot het netwerk van Codewijs.

CosmicusI&IBèta-partnersMetis Montessori LyceumLyceum Cralingen
Contact

Codewijs

Mauritskade 58
Amsterdam

info@codewijs.nl

Routebeschrijving